Măsurați culoarea nucilor

Determinarea culorii nucilor – de la materia primă la produsul finit

Diferența de culoare între diferite tipuri de nuciCuloarea nucilor este un indicator important al calității, prospețimii și prelucrării acestora. Deoarece nucile sunt un produs natural, culoarea lor variază în funcție de soi, origine, gradul de coacere și condițiile de depozitare. Modificările de culoare pot apărea în timpul producției și prelucrării din diverse motive.

Pe de o parte, diferitele tipuri de nuci au în mod natural culori diferite. De exemplu, alunele sunt de la maro deschis la maro închis, migdalele sunt alb-crem fără coajă sau maro-roșcat cu coajă, nucile pot fi de la maro deschis la maro închis cu unele pete gri sau negre, iar caju sunt de obicei fildeș sau ușor gălbui.

Pe de altă parte, modificările de culoare apar și în timpul prelucrării:

  1. Uscare
    • După recoltare, nucile sunt adesea uscate pentru a le prelungi termenul de valabilitate.
    • Acest proces poate duce la o ușoară întunecare, în special atunci când se utilizează temperaturi ridicate.
  2. Prăjire – prea deschisă sau prea închisă, prăjită prea puțin sau prea mult timp?
    • În timpul prăjirii, zaharurile naturale din nuci se caramelizează, ceea ce duce la rumenire.
    • În funcție de gradul de prăjire, culoarea poate varia de la auriu deschis la maro intens.
    • Reacția Maillard (o reacție chimică între aminoacizi și zahăr) contribuie, de asemenea, la intensificarea culorii.
  3. Condimentarea și prelucrarea
    • Sarea, condimentele sau acoperirea cu caramel pot, de asemenea, schimba culoarea.
    • Nucile glazurate cu miere sau zahăr au adesea un strat mai închis, strălucitor.
    • Nucile albite (de exemplu, migdalele) sunt curățate de coajă, ceea ce le face să pară mai deschise la culoare.
  4. Depozitare și oxidare
    • Nucile se pot oxida în timp, mai ales dacă sunt expuse la lumină, oxigen sau umiditate.
    • Acest lucru poate duce la o întunecare neuniformă sau la apariția petelor gri, ceea ce indică o pierdere a calității.

Aeros cu piulițe pentru determinarea culoriiMăsurarea culorii pentru controlul calității nucilor

Pe scurt, culoarea unei nuci depinde de diverși factori, de la soi la prelucrare și depozitare. O culoare uniformă și proaspătă este considerată, în general, un semn de calitate și conduce la o mai mare acceptare din partea consumatorilor.

Culoarea este un indicator important al calității și este măsurată în industria alimentară cu ajutorul spectrofotometrelor. Aceste dispozitive, cum ar fi spectrofotometrul Aeros de la HunterLab, permit analiza obiectivă și precisă a culorii, chiar și pentru suprafețe neregulate, cum ar fi nucile și alte gustări.

Aflați în detaliu în raportul nostru de aplicare „Măsurarea culorii nucilor” cum pot producătorii și fabricanții să asigure culoarea nucilor, care sunt provocările în manipularea probelor și cum vă poate sprijini HunterLab cu portofoliul său de produse pentru a determina colorimetric produsul dumneavoastră.

 

Măsurarea culorii altor produse din nuci, cum ar fi produsele tartinabile

Măsurarea culorii de mereProducătorii de produse tartinabile din nuci, cum ar fi untul de arahide, untul de migdale și alte unturi de nuci, se confruntă cu provocări similare. Cu toate acestea, deoarece proba tinde să fie păstoasă, adică semi-solidă și tartinabilă, dar poate deveni mai lichidă sau mai solidă în funcție de fluctuațiile de temperatură, alte cerințe de asigurare a calității joacă un rol important.

Aici, experții în colorimetrie de la HunterLab recomandă fie noul dispozitiv compact de măsurare a culorii ColorFlex L2: crema sau pasta se întinde într-o cuvă, se pune pe dispozitiv și se măsoară. Sau dispozitivul de măsurare Aeros poate fi utilizat și aici. În funcție de dimensiunea deschiderii recipientului produsului final, senzorul Aeros poate măsura proba în ambalajul său de sus, fără contact.

Inginerii noștri cu experiență în aplicații vă vor sfătui care dintre cele două variante să o utilizați. Contactați echipa HunterLab Europe, așteptăm cu nerăbdare să primim vești de la dumneavoastră!

Detalii de contact HunterLab Europe GmbH

Locația noastră

Dr. August Einsele Ring 15,

82418 Murnau am Staffelsee

Date de contact

E-mail: sales@hunterlab.de
Tel: +49 8841 9464

Sprijin

HunterLab Service & Support - Centrat pe client, rapid, unic.