Definirea profilului de culoare al cafelei – cu ajutorul dispozitivelor de măsurare spectrală a culorii
Culoarea cafelei poate reflecta profilul său aromatic. Culorile diferite rezultă din timpul diferit de prăjire. În procesul de prăjire, diferențele de minute pot avea efecte excesive asupra aromei, acidității, corpului și gustului final al cafelei. Prin urmare, determinarea culorii exacte a unui bob de cafea după prăjire poate oferi producătorului o mulțime de informații cu privire la gustul cafelei.
Condițiile de iluminare, sexul și vârsta observatorului, precum și prepararea probei influențează percepția culorii.
Pentru o evaluare obiectivă, reproductibilă și comunicabilă a gradelor de prăjire, producătorii și prăjitorii de cafea au nevoie de valori numerice clare și fiabile. Culoarea cafelei măcinate tinde mai mult spre albastru sau gri sau mai mult spre maro, sau bobul de cafea este încă albăstrui sau deja gri în timpul procesului de prăjire? Judecarea acestui aspect este o sarcină aproape imposibilă pentru ochiul uman. Nuanța, intensitatea și strălucirea fac ca identificarea culorii să fie complexă și extrem de dificilă.
Scala SCAA este utilizată pentru a clasifica culoarea cafelei
Din acest motiv, prăjitorii de cafea se bazează pe scala SCAA pentru a evalua culoarea boabelor lor în procesul de producție. Prin compararea culorii boabelor cu un eșantion imprimat, se poate determina, cu o marjă de eroare rezonabilă, dacă fiecare lot a fost prăjit corespunzător. Cu toate acestea, această metodă are dezavantaje. În primul rând, potrivirea exactă a culorilor este dificilă în cazul materialelor texturate. Diferențele de textură a suprafeței dintre boabele de cafea și imprimeurile de vinil afectează percepția umană asupra culorilor. În plus, oamenii sunt subiectivi prin natura lor atunci când evaluează culoarea. Percepția culorii diferă de la un observator la altul sau chiar de la același observator la momente diferite ale zilei. Pregătirea și măsurarea probelor pot costa timp prețios producătorilor dacă nu sunt efectuate corect. Stocarea datelor de la un test necesită și mai mult timp, deoarece trebuie efectuată o înregistrare inițială, ale cărei date trebuie apoi introduse în unul sau mai multe sisteme de stocare a datelor.
Spectrofotometrele determină culoarea și gradul de prăjire în mod precis și fiabil
ColourFlex EZ pentru toate probele de cafea
Pentru a contracara erorile în percepția subiectivă a culorii, mulți prăjitori de cafea au optat pentru utilizarea spectrofotometrului HunterLab ColorFlex EZ Coffee. Aceste dispozitive măsoară culoarea cu o precizie extremă și pot fi programate pentru a afișa rezultatele în conformitate cu scara SCAA. HunterLab a dezvoltat chiar și HCCI (Hunter Colour Coffee Index), care a primit contribuții de la prăjitorii de cafea din întreaga lume pentru a îmbunătăți scara SCAA.
Aeros pentru loturi mari
Indiferent dacă este pudră de cafea sau boabe întregi, culoarea poate fi determinată cu precizie cu ajutorul software-ului integrat al Aeros®.
Cu suprafața sa mare de măsurare, Aeros® creează o valoare de referință cu ajutorul căreia se pot efectua măsurători comparative, chiar și cu probe neregulate. Discul de probă ușor de schimbat este, de asemenea, un avantaj în ceea ce privește manipularea. Aeros® măsoară boabe de cafea crude, verzi, boabe prăjite întregi și cafea măcinată.